EN BIT AV VÅR HISTORIE

Kjønnsroller, fransk luksus og en orkesterleder

DEL 1: STARTEN (1974-86)

illustrasjonsbilde

70-tallets kvinnekamp og brudd ved tradisjonelle kjønnsroller. Franske luksusmerker. Og hvorfor var en norsk orkesterleder en viktig del av oppstarten til Vigdis Helsesalong? Vi forteller historien om starten til Essens.

Tromsø er en by i stor vekst. Oljekrisen, Vietnam-krigen og feminisme er hete samtaleemner. ABBA spilles på radioen og disko kommer på tampen. Folk er kledd i brente oransje toner og fløyel. Vi er på 70-tallet.

Tiåret er ofte pekt ut som et tiår hvor individet står i fokus. Og det er nettopp her Vigdis Jentoft ser et potensiale for å dele sine verdier – å se hele mennesket. I 1974 åpner hun Vigdis Helsesalong i et lite lokale på Stakkevollvegen.

Kvinnekamp og utradisjonelle kjønnsroller

Kvinnebevegelsen tar springfart på 70-tallet. Verden ser sine første kvinnelige statsledere, stadig flere kvinner tar høyere utdanning og damene tar plass i næringslivet. Vigdis er en av dem. En dame med bein i nesa som ikke er redd for å bryte med tradisjonelle kjønnsroller.

Både Vigdis og ektemannen, Bjørnar Jentoft, jobber fulltid – samtidig som de balanserer familielivet. Bjørnar er salgssjef i Nord-Norge for Pay & Brinck og reiser mye. Overskuddet går til salongen, og den går i pluss. Dermed blir det råd til å kjøpe de første maskinene.

I oppstarten har også Vigdis med seg Marit Hansen. Damene jobber sammen i noen år før Marit flytter sørover for å ta utdannelse som fotterapeut. Senere kommer hun tilbake til byen og starter opp Marits Fotterapi. Vi kommer tilbake til disse to senere.

En orkesterleder og franske luksusmerker

Slanking er den store trenden på 70-tallet. Mange av Tromsøs damer kommer til behandling og får benytte seg av elektrisk muskelstimulator og vibrerende belter. I tillegg får de en skreddersydd kostholdsplan og veiledning.

Det er her orkesterlederen kommer inn. De første slankemaskinene til Vigdis Helsesalong blir nemlig kjøpt hos Kjell Karlsen, en svært anerkjent norsk jazzmusiker.

“Det var mye moro med han Kjell,” forteller Bjørnar Jentoft. Hva han legger i disse ordene ligger igjen på 70-tallet.

I 1977 flytter Vigdis Helsesalong inn i nye lokaler på Storgatbakken og Vigdis ansetter sin andre ansatt – en islandsk hudpleier. Med Vigdis’ bakgrunn som hudpleier og frisør fra Den Franske Kosmetologskole i Oslo (63/64) faser salongen ut slanking og går over til et rendyrket hudpleiekonsept.

Vigdis har reist rundt i verden for å finne de mest eksklusive merkene og med seg hjem har hun Lancôme i kofferten. Dette introduserer hun for Tromsø, og damene hvalfarter til salongen for å handle det luksuriøse franske merket. Dette er nok mye av grunnen til den store veksten for salongen.

Damene på Kjøpmennenes Varehus

Det blir et kort stopp innom Tøllefsengården. Nå har Vigdis Helsesalong to ansatte hudpeleiere i tillegg til Vigdis. Det er her Marit Hansen kommer tilbake i historien. Damene leier begge to lokaler i Tøllefsengården. Ved åpningen av Kjøpmennenes Varehus flytter de inn i samme lokale i Aagårdbygget (KV-bygget) i 1982, og Vigdis Helsesalong skifter navn til Vigdis Hudpleiesalong.

De har lokale øverst i bygget. Det er et stort og lyst, flott lokale. I tillegg til hudpleie og fotterapi blir det investert i to solsenger (solarium). Dette er de første solsengene i byen og blir svært populære, så og de to driftige damene har nok å gjøre.

Vigdis ansetter flere hudpleiere, og begynner med elektrolysebehandling som den første i byen. Behandling med elektrolyser er en metode for permanent hårfjerning og fjerning av blodkar. Dette blir starten på mer avanserte og medisinske hudpleiebehandlinger i de kommende år.

 

© 2024 Essens Vigdis Dagspa